Spaltist for Adressa.

Da er min første tekts for Hjem-bilaget på trykk. En gang i måneden kommer jeg med designrelaterte temaer i denne spalten. Temaer som forhåpentlig vis skal vekke interesse skape forundring, være opplysende, gi forståelse, skape engasjement, være underholdende og sist men ikke minst gi mye glede til deg som leser.

Dagens tema er: Hva er god design?

Ta en titt i hjembilaget og se om du er enig. :)

Hva er god design?

Dette temaet er ikke lite, men jeg vil prøve å gi dere en liten oversikt.

Hvert år blir produkter sendt inn,  vurdert, kåret og funnet så gode at de blir tildelt Merket for God design. Dette er en pris som blir utdelt av Norsk Designråd, og som henger høyt i bransjenMed andre ord- en veldig god bekreftelse på at dette produktet har livets rett.

Det er mange kriterier som ligger til bunn for slike kåringer. Det legges stor vekt på at produktet er innovativt, på den ene eller andre måten. Produktet skal tilfredsstille brukerens behov, og løse de eventuelle problemer som ligger til grunn i problemstillingen. Dette er bare overfladisk beskrivelse av alle punktene, og det er kriterier her som tar lengere tid å forklare en hva jeg har spalteplass til. 

Så, hva er god design? Jeg er en fan av å forenkle, og det tenker jeg å gjøre her også. For hvis Ola eller Kari Nordmann skal gi en tilbakemelding på om et produkt har god design eller ikke, så må man ha få sjekkpunkter. 

Jeg har etter lengere tid kommet fra til et sjekkpunkt som jeg synes dekker godt.

 - God Opplevelse = God Design.

Får man som bruker en god opplevelse av produktet så mener jeg at man er på god vei til å karakterisere produktet som godt.

La oss ta en stol som et eksempel. Ved første observasjon ser man om stolen har et estetisk godt uttrykk. Stolen har et mykt estetisk uttrykk i sittesonen, og stramme trygge ben. Man ønsker å sette seg i den. Den gode opplevelsen starter. Og hvis denne gode opplevelsen opprettholdes og kanskje forsterkes når man setter seg ned, så er det meget bra. To timer går og du sitter fortsatt, bokstavelig talt, med den gode opplevelsen - da er det noe med denne stolen som er godt designet.

Er dere med på tanken? Test ut teorien på flere produkter. Ta noe så enkelt som en kaffekopp.  Utsende er delikat. Tiltalende farge. Passer akkurat under kaffemaskinen. Står stødig. Hanken faller lett på plass i hånden. Passe tynn kant. Omkretsen på koppen dekker ikke hele ansiktet. Alle disse punktene er med å gir deg en god opplevelse av hele kaffesituasjonen. Hadde mange av disse kriteriene feilet, så ville sikkert kaffe smake vondt også, selv med samme kaffe.

Tenk på dette neste gang du bruker et produkt hvor den gode opplevelsen vedvarer igjennom hele brukersituasjonen. Det er noen som har jobbet fram denne opplevelsen, det er ikke bare tilfeldigheter.